16 marec 2012

1, 2, 3 in Robert Kranjec že leti!

Kot vsako leto je tudi letos prišel - za nekatere težko pričakovan, za druge malo manj - zaključek smučarsko skakalne sezone v najlepšem kraju na svetu, v dolini pod Poncami. Tudi letos sem se (in se še bom, če se bo le moje zdravstveno stanje do tretje ure zjutraj stabiliziralo) odpravila v Planico navijat za naše fante. S svojimi sošolci, sošolkami in puncami iz e razreda smo ob šestih zjutraj krenili proti Gorenjski. Nekateri zdravi, drugi malo manj, nekateri naspani, drugi pač ne smo vsi polni pričakovanj komaj čakali, da prispemo. Pot nam je krajšal Anže z zvoki kitare, punce pa so se mu pridružile s petjem.
Ko smo prispeli v Planico, najprej nismo vedeli kaj in kako. Da smo lahko tako lepo manjkali v šoli, se moramo zahvaliti ŠKL-ju in Mannerju, ki sta nam priskrbela tudi posebno VIP ložo. Nahajali smo se zraven sodniškega stolpa, ki ga že vrsto let krasijo Cocktini napisi, le nekaj metrov nižje od odrivne mize. Bilo je res super, zopet doživeti vso to praznično planiško vzdušje, ki ti da moči in volje, da bi lahko tekel domov. Tudi če nekateri trdijo, da Planica ni praznik, še vedno trdim nasprotno. Vsakoletni zaključek sezone, ki je za nekatere skakalce uspešna, za druge žal ne, je kot slovenska Meka - v njo romajo stari in mladi, športni navdušenci in tisti, ki so le željni dobre zabave. Organizatorji pričakujejo največji obisk jutri, ko naj bi si polete v živo ogledalo kar 30.000 ljudi, kar bo globoko v doskočišče letalnice gotovo odneslo tudi naše orle, ki se bojo jutri merili na ekipni preizkušnji. Slovenci, ki letos v poletih res blestijo, kar so dokazali tudi z zmago v Obersdorfu, bodo na krilih domačih navijačev leteli še dlje, za ekipo pa bo debitiral tudi mladi Jaka Hvala, svetovni mladinski podprvak, ki se je s planiško velikanko kar uspešno spoprijateljil.

Danes je za slovenske zimske športe prav poseben dan, Robert Kranjec, svetovni prvak v poletih, dosegel prvo zmago na planiški letalnici v času samostojne Slovenije. Za Kranjcem je prav gotovo uspešna sezona, ki jo bo, če bi v nedeljo steklo vse po načrtih, kronal še z malim kristalnim globusom v smučarskih poletih, zato v nedeljo vsi v Planico, navijat za našega šampiona! Za super rezultate, ki so jih vsi fantje dosegali v letošnji sezoni pa je gotovo krivec tudi novi trener, bivši skakalec in prvi Slovenec, ki je poletel preko 200 metrov, Goran Janus. Dejstvo, da se za prihodnost smučarskih skokov v Sloveniji ni treba nič bati, so letos gotovo potrdili tudi naši mladinci, saj sta Nejc Dežman in Jaka Hvala osvojila naslova svetovnega prvaka in podprvaka v smučarskih skokih. Skoki pa so vse bolj priljubljeni tudi pri puncah, ki tako kot fantje dosegajo zavidanja vredne rezultate. V reprezentanci pa že imamo zelo obetavnega skakalca, Petra Prevca, ki pa se je na ekipni tekmi v Obersdorfu žal poškodoval, zato ni mogel uresničiti svojih načrtov in pokazati izjemnega nastopa tudi v Planici. Želim mu čim hitrejše okrevanje, v naslednji sezoni pa naj se vrne v velikem slogu.

V Planici smo nekateri že bili, drugi pa so se vanjo podali prvič v svojem življenju. Kakor so mi zatrdili sošolci, so se vsi imeli super in se bodo pod Ponce še podali. Sama se tja vračam že jutri, saj se bomo s starši in drugimi sokrajani z avtobusom podali na pot že ob tretji uri zjutraj.

Prvi foto utrinki Planice 2012:

Najlepši, najboljši in najpametnejši v Planici, dijaki GIB-a. 

No, ta majhna pikica, ki jo vidite na strmini, je skakalec. Dokaz, da ime velikanka res ni zgrešeno!

Pogled na doskočišče in množico obiskovalcev. Na levi pa vidite tudi našo VIP tribuno. 

Z mojo Matejo v Planici. 

Jernej Damjan v zraku. Polet tokrat ni zadostoval za napredovanje na tekmo. 
Da pa je bil včerajšnji že tako popoln dan še popolnejši, so poskrbeli še igralci MGL-ja. V sklopu dijaškega abonmaja smo se udeležili koncerta Časovni stroj v Kinu Šiška, ki so ga pripravili ob 60. obletnici gledališča. Tabla na Kinu Šiška je res velika, pa vendar se mi je uspelo s trolo odpeljati štiri postaje predaleč, ampak sem na samem koncu na kraj dogodka prispela pravočasno. Koncert je bil res enkrat in neponovljiv. Čeprav sem pričakovala, da bo super, je bilo še bolje, visoko nad pričakovanji. V Sloveniji se v gledališču skriva res toliko multitalentov, ki obvladajo tako igranje, petje, imitiranje, izgledajo super in še marsikatero pozitivno lastnost bi jim lahko pripisala. S svojimi točkami so nas popeljali v preteklost, zato so navdušili tako mlado kot tudi staro občinstvo. Navdušena pa sem tudi nad samim objektom, kjer je dogodek potekal. O Kinu Šiška sem slišala že marsikaj, vendar si nisem niti predstavljala, da je dvorana, ki je namenjena dogodkom, tako velika in akustična. Pa tudi ostali prostori v objektu so lepo opremljeni, všeč mi je že sama arhitekturna zasnova.

Nekaj uradnih fotografij, ki sem jih našla na facebook profilu MGL-ja:

Igralci, ki so navdušili zbrano množico.  
Jurij Drevenšek kot Zoran Predin. 

Uroš Smolej kot Amy Winehouse. 
Ker pa je bil včerajšnji dan res multidatum, ne smem pozabiti niti tekmo naših ŠKL nogometašev v Murski Soboti. Sicer so bili poraženi, ampak so po poročanju navijačev igrali izvrstno, zato na domačem terenu pričakujemo zmago in uvrstitev v polfinale! Bravo!

foto: Manca Bucalo/David Krošelj

In najlepša hvala Davidu in Manci, ki sta mi omogočila opravljanje mojih novinarskih poslov kljub moji neprisotnosti na tekmi! Hvala, zlata sta!

Ker je leto brez Planice kot leto brez sonca. 

TINA

3 komentarji:

Primož Vintar pravi ...

Se pa vrjetno strinjaš da je bil oni s komadom Lep dan za smrt, čisto mimo D je bla pa vsekakor zanimiva predstava :D

Unknown pravi ...

Hehe, je bil malo mimo, ja. :) Bo še potreboval kakšno učno uro petja, da bo pevski nastop tako dober kot imitacijski. :)

Primož Vintar pravi ...

heheh res je :D pač ni vsak za vse :D