16 marec 2014

Tina Maze in slovenski športni navdušenci

Tino Maze bi opisala kot športni in osebnosti fenomen. Zakaj je Korošica svetu poznana kot športni fenomen verjetno ni potrebno izgubljati besed - dovolj je le sezona 2012/2013, Tinina sezona presežkov. Zakaj pa je Tina osebnostni fenomen je popolnoma druga zgodba. Kljub temu da je (bila) fizično bolje pripravljena od marsikaterega moškega smučarskega kolega, da je lani kot za šalo premagovala tekmice, da je kot mlada smučarka premagovala fante ... je pod svojo površino še vedno tipična ženska. Čustvena in muhasta, na trenutke - sploh v letošnji sezoni - precej čustveno stabilna, dekle, ki za seboj zaloputne vrata, dekle, ki ne včasih uboga svojega trenerja in je, kljub temu da je puberteto že zdavnaj pustila za sabo, upornica po duši. V alpsko smučanje je vnesla nove dimenzije - ne samo strokovnih, pokazala je, da četudi naj bi vrhunske smučarke bolj delovale kot moški in ne bile tako tipično ženske, so čustva pomemben del osebnosti tako izjemne športnice. Zakaj bi skrivali čustva, če pa jih lahko pokažemo? Ko ji ni šlo, je bila jezna in jokala je, ko ji je šlo, je njena usta krasil velik nasmešek, v očeh pa so bile vidne solze sreče.

vir fotografije: http://www.canada.com

Po lanski sezoni in po letošnjih odličjih na 'Sločijadi' so vsi želeli biti njeni prijatelji. Vsi so na svoje profile objavljali njene fotografije, ji pisali po zidu, kar naenkrat je bila vzornica vsem - mladim in starim. Po slabših rezultatih pa je bila kar naenkrat deležna kritik. Kritik, ki so zabolele tudi mene. Slovenski športni navdušenci, ki so še pred enim mesecem o Tini govorili le najlepše, so - morda v afektu, morda pa so le pokazali svoj pravi obraz - na Tinin profil na družabnem omrežju Facebook pisali zmerljivke, nešportne kritike in komentarje. Kar naenkrat se je število Tininih podpornikov razpolovilo, kar naenkrat je bila sramota Slovenije. Zakaj? Ker je svetovni pokal v alpskem smučanju še vedno zaključila na 4. mestu in skupno osvojila 964 točk, kar je res le 40% vseh lanskih točk, ampak lani ji je uspela najpopolnejša sezona v zgodovini alpskega smučanja in zato je ni smotrno primerjati z letošnjo. Tudi Anne Fenninger in njene sezone nihče ne primerja s sezono Tine Maze lani (op. p. osvojila je 1043 točk manj od Mazejeve). Kljub porazni sezoni je Tina Maze vknjižila zmago in še petkrat stala na stopničkah in osvojila 578 točk več kot vsi ostali slovenski smučarji skupaj.

Morda ji res ni uspela takšna sezona, kot bi si želeli in kot bi si želela ona sama - ampak tako kot krivde za to ne prevzemate vi, tako lahko tudi kritike in nešportne komentarje zadržite zase. Alpsko smučarje ni le šport, za profesionalne smučarje je življenje. In v življenju se (vsi!) srečujemo z vzponi in padci, zato ne bodite tako strogi. Si predstavljate, da bi vas starši, ko ste pri fiziki dobili slabo oceno, izobčili iz družine? Tini se lahko zahvalimo za vse rezultate, s katerimi nas v zadnjih sezonah razvaja, naša naloga pa je, da smo ob njej tudi, ko ji ne gre vse po načrtih - drugače pa se ne rabite postavljati z njo tudi takrat, ko premaguje in nadvladuje celotno smučarsko karavano. Navkljub vsemu je tudi v tej sezoni spisala zgodovino - postala je najuspešnejša smučarka 22. zimskih olimpijskih iger in bila soigralka zgodovinske prve delitve zmage na olimpijskih igrah (skupaj z Dominique Gisin).

vir fotografije: http://www.independent.ie/

Naj zaključim z mislijo Mateje Svet, ki več kot popolnoma opiše slovenske športne navdušence:
V Sloveniji velja: ko si dober, si ''naš'', ko si slab, si pa od očka in mamice.




Ni komentarjev: